Tips og råd om forbrukslån

Mange er redde for forbrukslån fordi de tror det alltid ender i inkasso og økonomisk misere. I virkeligheten er det ikke slik i det hele tatt. Det er kun en mindre prosent av alle de som tar opp og behandler sine forbrukslån med respekt, som ender opp til inkasso. Du har kanskje vurdert et forbrukslån selv, men vet ikke hvor du skal begynne helt?

Prosessen begynner med at du velger etter å nøye ha sammenlignet her hos oss for å finne det lånet som passer deg best. Å sammenligne ved hjelp av lånekalkulator er en riktig god ide. Slik kan du finne den laveste renten og de mest gunstige vilkårene for nett-opp deg og din finansielle situasjon.

Deretter vil banken foreta en såkalt kredittvurdering. Dette er kjappt og enkelt gjort. De smler sammen informasjon om deg slik som din alder, inntekt, adresse mm. Du vil bli vurdert på en skala og skårer du for lavt vil du nok få avslag. Men frykt ikke hvis du får avslag. I enkelte tilfeller vil du kunne få forbrukslån til tross for eventuelle betalings-anmerkninger.

Alene eller sammen?

Mange samboere og ektefeller tar opp forbrukslån sammen. Det er en god ide da man ikke bare er to som kan glede seg over lånet, men man er to om å betale tilbake også. Selvsagt kan det bli en ulempe hvis noe skulle skje med forholdet eller en av partenes økonomiske situasjon skulle endre seg drastisk. Som det gjelder for de fleste ting av finansielle forpliktelser, er det også her veldig viktig å nøye vurdere fordeler og ulemper før man tar en beslutning om å gå inn i en økonomisk forpliktelse sammen med noen.

Hva kan jeg bruke lånet til?

Du kan benytte forbrukslånet ditt til mye forskjellig. Mange velger et forbrukslån til å refinansiere gjeld, som vi har en artikkel om her. Andre vil pusse opp badet eller kjøpe ny bil. Refinansiering-prosessen er noe annerledes hvis lånet blir tatt opp for å avlaste kreditorer og stress enn det er for et rent forbrukslån. Banken legger seg ikke opp i hva du vil benytte lånet til.

Til slutt vil vi igjen nevne at det er viktig med selvinnsikt i egen økonomi før du tar opp lånet. Hvis du allerede kan se at du vil slite med å betale tilbake den månedlige summen er det kanskje best å forsøke å ta opp et privat lån.