Unge låner 4 ganger så mye som årsinntekten

Du er på en side som tilbyr raske og enkle sms og forbrukslån. Men vi vil også hjerne at våre lesere er vel informert. Det er triste tall og mange mørketall bak norske unges gjeld og deres lånevaner.

Det har aldri vært vanskeligere å være ung i Norge. Enten man er student eller forsøker å etablere seg i første jobb eller samboerforhold. Dyre leiepriser, dyre vaner, store studielån og mange andre tingpåvirker unge nordmenns hverdag og det er flertallet heller enn mindretallet som har endt opp i en hengemyr av gjeld, inkasso og overtrekk.

Ifølge TNS Gallup som har foretatt en undersøkelse på vegne av Nordea, viser at nordmenns lånebelastning i forhold til årslønnen har økt siden 2012. Hele tre av ti unge nordmenn mellom 18 og 25 år har lån som er fire ganger så mye som de tjener i året. Ofte er det også mer enn dette.

Hovedsaken er fordi det koster for mye å ha tak over hodet

Boligprisene og hvor håpløst det er for unge i dag å komme inn på boligmarkedet har vært i medias fokus lenge. Men det er lite som blir gjort med dette. Unge “bor seg ihjel” i skoesker for 10.000 NOK og mer i hovedstedene.
Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea, deler noen tall fra denne Gallup-undersøkelsen.

Andre nøkkeltall fra Nordea undersøkelsen

Totaltallene viser at 34 prosent har lån tilsvarende cirka 2 x årsinntekt, 22 prosent cirka 1 x årsinntekt, 13 prosent mer enn 5 x årsinntekt, 11 prosent mindre enn 1 x årsinntekt, 8 prosent cirka 4 x årsinntekt, 4 prosent cirka 5 x årsinntekt. 2 prosent låner mer enn 5 x årsinntekt. 30 prosent av unge (mellom 18 og 25 år) har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer. 18 prosent av 26 til 39-åringer har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer
15 prosent av menn har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer. 13 prosent av kvinner har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer.