Våre beste spare-tips for en rimeligere jul

Lommebøkene våre hater julefeiringen som står rundt hjørnet. Likevel handler det ikke om tidlig feiring, det handler om forberedelser. Det er mange ting du kan gjøre nå for å redusere det økonomiske stresset og unngå å bli skinnet i januar.

Noen gode tips før jul

På tide å forby unødvendige gaver

Vurder ikke å gi denne julen. Vi snakker ikke om gaver fra foreldre eller besteforeldre, men den stadig utvidende gjengen til venner, storfamilie og kolleger. Julen er ikke en detaljfestival – vi må avslutte forpliktet gi og tenke på hva vi gir, til hvem og hvorfor. Hvis du skriker over innpakningspapiret “hva med gleden ved å gi?” – Husk at gaver gir forplikter mottakerne å gi tilbake, enten de har råd til det eller ikke. For noen er gaven med å “ikke forplikte deg til å kjøpe noe til meg” faktisk bedre.

Kjøp billigere merker denne julen

“Det er jul! Vi trenger kun det beste!” kampskrik, alle raider på supermarkedets hyller. Ikke bare anta at du foretrekker varer av høyere merke. Blindtester utførte viste at folk foretrakk varene med lavere merkevare (eller ikke kunne fortelle forskjellen) 62% av tiden. Så ikke vær en mat-snobb. Smak til med tungen, ikke ved å se på emballasjen. Og kjøp det som er riktig for deg, ikke butikken.

Husk din returrett på online kjøp

Ikke gi ifra deg din returrett på nettet når du gir julegaver bestilt på nettet. I de fleste tilfeller har du 14 dager på å å kansellere bestillingen, og ytterligere 14 dager returrett.
Dette er flott hvis du ombestemmer deg, trenger en annen størrelse eller vil ha varen i en annen farge. Men hvis du har bestilt en julegave på nettet, er sjansen for at når noen har pakket det ut, vil retten forsvinne. Sørg for at du er fornøyd med det du har bestilt før du pakker det inn. Slik at du ikke mister dine juridiske returrettigheter. Selvfølgelig er det mange butikker som går utover dine lov-bestemte rettigheter. Sist men ikke minst, tenk over hva du drar fram kredittkortet for. Er det en gave som trengs?