Viktige spørsmål før du tar opp et forbrukslån!

Det er vår jobb å gi deg de beste rådene vi kan når det gjelder personlig økonomi og alt som har med lån å gjøre. I denne artikkelen ser vi på tre spørsmål du må stille deg/dere før dere tar opp et lån.

3 spørsmål før du tar opp et forbrukslån

Har du satt opp et realistisk budsjett?

Det aller viktigste hvilken som helst bank vil se på er din evne til å kunne tilbakebetale lånet du tar opp. Det er klart de vil foreta sin evaluering, men til syvende og sist er det kun du selv som vet hva som kommer inn og hva som kommer ut av dine konti per måned. Et solid privat budsjett er din beste venn når både for hverdagslig bruk, for å planlegge sparing og selvsagt også for å se om det er plass til et forbrukslån og de tilbakebetalings-betingelsene de kommer med.

Benytter du forbrukslån til det riktige formål?

I tilfeller hvor du som huskjøper tar opp store og dyre forbrukslån for å finansiere boligkjøpet kan du veldig fort ende opp i en ond sirkel hvor du ikke får til å nedbetale hverken boliglånet eller forbrukslånet.

Tenk mer enn bare en gang over hva du skal benytte dette lånet for. Ingen bank vil legge seg opp i hva du/dere skal bruke pengene til, men det betyr ikke at impulslån er en god ide.

Har du råd til å tilbakebetale?

Det er nettopp derfor det er så viktig å ha et grundig og realistisk budsjett på plass før du/dere tar opp et lån. Skulle dere ha tatt dere vann over hodet vil de betingelsene for lånet da dere tok det opp plutselig komme og bite dere i baken. Så snart en faktura ikke blir betalt innen forfallsdato vil rentene bli ganske så heftige. Her er det så mange nordmenn havner i fella hvor de blir tvunget til å ta opp flere forbrukslån eller låne cash av venner eller familie. Det var vel ikke meningen?