Slik bruker du kredittkort uten ende opp med gjeld

Hvordan begynne å administrere pengene dine, for de som aldri helt ble voksne. Det er til tross enkelt som bare det å få et kredittkort. Det er også lett å bli overveldet og kaste rundt seg med penger man ikke fysisk ser. Denne typen gjeld kan sette deg i et hull som er vanskelig å klatre ut av. Men kredittkort kan også være veldig nyttige – når de brukes riktig. Her er den korte versjonen: Ikke bruk et kredittkort for å kjøpe ting du ikke ellers ville ha råd til.

I stedet kjøpe bare noe hvis du har penger på kontoen din akkurat nå, og betal kortets balanse hver måned. Kredittkortselskaper vil gi deg et visst beløp, kjent som “kreditt” – som du kan bruke uten å betale det tilbake umiddelbart. Hvis du betaler det ved å betale kredittkortregningen ved slutten av måneden, trenger du ikke betale noe ekstra. Faktisk kan de til og med gi deg belønninger for å gjøre det.

Hva skjer hvis du ikke betaler

Hvis du ikke betaler det tilbake, vil kredittkortselskapet begynne å lade deg ekstra penger kjent som renter. Renter er vanligvis indikert som en årlig prosentsats (eller APR), men det er litt misvisende, da det beregnes på en daglig basis, ikke per år. Hver måned vil selskapet belaste deg forrige måneds interesse for uansett balanse du bærer. Hva det betyr er hver måned at du ikke betaler det du skylder, du blir belastet mer penger.

Verre ennå, du må betale renter først (ellers vil balansen din bare bli høyere). Hvis du bare betaler minimumsbeløpet, vil det meste av betalingen gå mot interesse. Dette betyr at saldoen din vil forbli høy, og fortsett å generere interesse. Vi bryter ned matematikken mer detaljert her, men det er bare å betale minimumsbeløpet som er det verste du kan gjøre. Selv om du ikke har råd til å betale hele balansen i en måned, betaler du i det minste mer enn minimum.

Så hvis du bare skal betale for det du har råd til, hva er meningen med å ha et kredittkort i stedet for et debetkort?