Er det best å leie eller å kjøpe bolig?

Det er et spørsmål de aller fleste stiller seg på et eller annet tidspunkt i løpet av dagen. På sikt er det ingen tvil om at det kan lønne seg å kjøpe boligen, men det er mange faktorer som spiller inn i hensyn til hvor mye livskvaliteten med feil boliglån kan gå ad dundas. Begge deler har sine fordeler og bakdeler. Du har en hel rekke friheter ved å eie, men på den andre siden er det enkelt å si det samme om å leie. La os se på noen fordeler og bakdeler ved begge valg.

I dag er det ikke bare unge mennesker som stiller seg disse spørsmålene. I Norge i dag blir “ungdomstiden” ofte stukket langt inn i 30- årene. Det kan i noen tilfeller lønne seg å vente med å ta opp boliglån, med mindre foreldre eller andre kan hjelpe til.

Fordeler ved å leie er som vanligst

1. Du har kun planlagt å være der du er i kort tid.
2. Boligpriser etc er irrelevant for deg.
3. Det er ingen overraskende ekstrakostnader på boligen siden dette er huseiers problem.
4. Du behøver ingen lån eller egenkapital.

Fordeler ved å eie er som vanligst

1. Du bestemmer hvor lenge du vil bo der og du bestemmer når du vil flytte. En frihet leietagere ikke har.
2. Du kan selge boligen skattefritt hvis du allerede har bodd der i minst 12 av de siste 24 kalendermånedene.

Det er ditt valg hvor du vil bo siden boligmarkedet for kjøp er mye mer fleksibelt enn leiemarkedet, hvor du mer eller mindre må si deg fornøyd med det du får. Du kan også leie ut opp til halvparten av din bolig når du eier, noe som kan gi ekstra inntekt. Det er flere skattefordeler siden du kan trekke fra rentene på boliglånet ditt på selvangivelsen.