Har du en “Polyanna” instilling til penger?

Boken og filmen “Pollyanna”, var om en jente som ble adoptert av hennes betydelig mye eldre og sure tante. Selv etter hele familien hennes døde, har hun et vanvittig lyst utsyn syn på livet og en utrettelig optimisme. Her skal ingen sure miner leve! Hun synger sanger, ser glad ut og er rett og slett ekstatisk uansett hva hun foretar seg. Hun blir også venner med gammel dame som tror hun kommer til å dø og hun velger å ignorere alt som er av negative ting i livet. Så, noen med en “Pollyanna” holdning, er noen med en alltid lyst syn på livet. Det er flott! Et positivt syn på livet er alltid bra.

Saken er at dette er en diagnose” som regelmessig og desverre stigende, benyttes av psykologer og terapauter om folk som luller seg inn i Luksusfella. Kort sagt, Pollyanna kan være hvem som helst. Uansett kjønn.

Det er den ørska man går inn i med kredittkortet i labben. Det er lett å late som om det ikke skal betales for før eller senere? Polyanna syndromet er brukt om folk som ignorerer selve alvorligheten av enhver transaksjon med kredittkort. Det fins alltid en fin unnskyldning.
“Det er jeg verd!/jeg kan unne meg dette!”. “Han har bare bursdag en gang i året”. “Hvor mye er dette i det store og det hele?”. Uten tanke for hverdagen og måneds-slutt.

Norske Polyanna

Det handler om å snu det blinde øye til for dårlige eller rett og slett truende økonomiske tilstander. Norske jenter er, tro det eller ei, eksperter på dette.
“Polyanna” shopper så det skriker på nettet og plukker opp ting og tang over alt uansett hvor hun er. Hver måned er det ramaskrik og Polyanna er overrasket over hvorfor verden plutselig er så brutal mot stakkars lille henne. Dette fører til dårlig selvbilde, noe som fører til depresjon, som til slutt, i sin alvorligste form, fører til selvmord.

Psykologer har fortalt oss i mange år at folk påvirker på hva de fokuserer på. Fokusere på det negative og destruktive, og du vil handle på det negative og destruktive. Fokuser på det positive og konstruktive, og du vil handle på det positive og konstruktive.

Polyanna syndromet er motsatt. Samme utfall, men her er innfallsvinkelen positiv (les: falsk positiv) og utfallet destruktivt. Er du i tvil om du har Polyanna-syndromet anbefaler vi at du lesere flere av våre artikler om sunn personlig økonomi.