Våre beste lånetips

Betal deg først. Den enkleste måten å spare penger på er å spare de i steden for å bruke de. Spare-penger er penger du skal sørge for at du aldri får sjansen til å bruke. Se til at du har et automatisk trekk på lønnskontoen din. Sett av en viss sum hver måned. Pengene du holder av hver måned er dine til å bruke som du vil. Over tid kan besparelsene dine bli ditt ekstrafund.

Hvis du av en eller annen grunn ikke kan sette opp et automatisk innskudd for hver lønnsslipp kan du bare bruke en god gammeldags sparegris. Første prioritet er alltid nedbetaling av gjeld. Unngå å samle opp ny gjeld hvis du allerede har. Noe gjeld er i hovedsak uunngåelig. For eksempel har bare de svært rike penger til å kjøpe et hus med et engangsbeløp. Millioner av mennesker er i stand til å kjøpe hus ved å ta ut lån og sakte betale dem tilbake. Men generelt, når du kan unngå å gå inn i gjeld, gjør det.

Lån når du trenger det

Hvis du tar ut et lån, er det uunngåelig, prøv å gjøre så stor av nedbetaling som mulig. Jo mer av kostnaden for kjøpet du kan dekke opp på forhånd desto raskere betaler du lånet ditt ned. Og desto mindre vil du bruke på renter.

Mens alles økonomiske situasjon er forskjellig anbefaler de fleste banker at gjelds-utbetalingene skal være ca 10% av inntektene dine. Mens alt under 20% regnes som gjeld. Omtrent 36% er sett på som en “øvre grense” for rimelige mengder gjeld.

Angi rimelige spare mål. Det er mye enklere å spare hvis du vet hva du har å rutte med. Sett deg besparelsesmål som er innenfor rekkevidde for å motivere deg selv til å ta de tøffe økonomiske beslutningene som trengs for å spare ansvarlig. For store ting som å kjøpe hus eller pensjonere, kan målene dine tiår å oppnå. I disse tilfellene er det viktig å overvåke fremdriften jevnlig. Bare ved å gå tilbake og ta en titt på det store bildet kan du få en følelse av hvor langt du har kommet og hvor langt du har igjen å gå.