Vil dere søke lån sammen: Del 2

Velkommen til del 2 av vår guide for dere som søker om lån sammen. Det er en rekke fallgruver dere kan unngå ved å lese videre. Soleklart er det ille å spørre feil person er. Men det er også en del andre feller man kan gå i med en medsøker. Med mindre dere er gift er det viktig å ha en skriftlig avtale dere imellom i forkant.

Selv om bankens papirer er juridisk bindende bør du din medsøker lage en skriftlig avtale. Før dere søker. Her er det viktig å få på plass alle avtaler om hvordan lånet skal betjenes dere er enige om. Det er også lurt å inkludere hva som skjer med lånet hvis en av dere skulle bli syk, miste jobben, eller lignende.

Budsjett

Mange glemmer å sette opp et budsjett i forkant av lånet. Et budsjett bør man ha uansett om man søker alene eller ikke. Men dersom du skal søke om forbrukslån sammen med noen andre er dette kritisk. Medsøkeren din bør få fullt innsyn i din økonomi og vice versa. Da unngår hun/han å forplikte seg til en ufordelaktig økonomisk avtale.
Å ikke finkjemme markedet i forkant: Selv om det blir enklere å få innfridd forbrukslån med en medsøker må du allikevel gjøre grundig bakgrunnssjekk. Det finnes utrolig mange tilbud på markedet, og disse er det viktig å gjøre seg kjent med. Les mer om personlig økonomi i vår artikkelserie.

Er dere enige?

Medsøkeren din er akkurat like ansvarlig for forbrukslånet som du er. Hvis du av en eller annen grunn ikke klarer å betjene lånet må medsøker betale din del. Nettopp derfor er det viktig at dere snakker om i forkant av søknadsprosessen. Ingen vet hva som kan skje med en eller begge av dere.

La oss ta et eksempel. Du mister jobben, og ikke klarer å betale avdragene dine over en 6-måneders periode. I disse tilfellene blir medsøker nødt til å stå for innbetalingene til banken. Dette kan potensielt medføre en stor økonomisk belastning for den du har inngått en avtale med. Er forholdet sterkt nok?

Med andre ord må dere ha alt på det rene før du sender inn en lånesøknad. Det er fort gjort å ende opp i uløselige krangler hvis en av Rente og nedbetalingstid koster deg og medsøker mest. Ingen skal behøve å betale ned dette alene.